Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Końskich wzięli udział w kulinarnym szkoleniu w Warszawie. Zobacz, jakie potrawy przygotowali

OPRAC.:
Amelia Sumara
Amelia Sumara
Uczniowie szkół gastronomicznych z Końskich na szkoleniu
Uczniowie szkół gastronomicznych z Końskich na szkoleniu Starostwo Powiatowe w Końskich
Uczniowie z koneckich szkół gastronomicznych wzięli udział w wyjątkowym, kulinarnym szkoleniu w Warszawie. Pod okiem szefów kuchni przygotowali nieznane im wcześniej potrawy. Spróbowali nowych dań oraz wrócili z poszerzoną wiedzą kulinarną.

Uczniowie z Końskich wzięli udział w warsztatach kulinarnych

Po raz kolejny młodzież z końskich szkół odwiedziła Akademię Inspiracji MAKRO w Warszawie. Tym razem udali się na pokazy kulinarne szefów kuchni. Szef dla Młodych Talentów to inicjatywa prowadzona od kilku lat przez MAKRO oraz Akademię Inspiracji MAKRO. Celem projektu jest wsparcie przyszłych szefów kuchni – uczniów szkół gastronomicznych, którzy stawiają pierwsze kroki w swojej karierze. Zespół Akademii Inspiracji, współpracując z nauczycielami szkół gastronomicznych, przygotował dla uczestników inicjatywy pomagające im zdobywać wiedzę i kompetencje przydatne w zawodzie kucharza. Mają być one uzupełnieniem realizowanego przez nich programu nauczania.

Koneccy uczniowie podczas szkolenia kulinarnego

W tym roku odbyło się spotkanie pod hasłem „Akademia Kuchni Polskiej”. Koneccy uczniowie - kucharze z Branżowej Szkoły I stopnia wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych –Grażyną Tomalą i Moniką Brzozowicz mieli możliwość wzięcia udziału w tym wydarzeniu.

Dla młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze, przygotowano szereg aktywności:

  • prelekcje poprowadzone przez ekspertów programu na temat: „Polskie Skarby Kulinarne”, „Wykorzystywanie kuchni historycznej w dzisiejszej gastronomii”;
  • pokazy kulinarne doświadczonych szefów kuchni

Wykwintne dania próbowane przez uczniów z Końskich

Uczniowie z Końskich mieli okazję degustować żebra wołowe z kawiorem i rybnymi kołdunami w rosole z suma i wołowiny, mannę na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli, cynamonkę z kremem kasztanowym oraz bezalkoholowe wino musujące z truskawką.

Koneccy uczniowie wyróżnieni podczas pokazów kulinarnych

Podczas każdego z tych pokazów szefowie dzielili się praktycznymi wskazówki, trikami i poradami kulinarnymi. Wybrani uczniowie mieli też okazję współpracować z szefami w zakresie serwowania potraw i napojów. Konecka młodzież została wybrana spośród dwustu uczestników i wykazała się warsztatem kulinarnym. Byli to: Samanta Gorzelak, Sandra Król, Wiktoria Grygiel, Arkadiusz Brzózka. Po każdym pokazie nastolatkowie mogli wziąć udział w quizie wiedzy, za który dla laureatów były cenne nagrody.

Czas spędzony w Akademii przez koneckich uczniów minął bardzo szybko i przyjemnie. Podczas przerw mieli okazję do rozmów przy wspólnej kawie i herbacie oraz kosztowania przysmaków z desek serów. Młodzi kucharze wrócili bogatsi o kolejną porcję wiedzy i doświadczenia kulinarnego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto