Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. W roli głównej... kuchnia rumuńska
W zmaganiach wzięło udział osiem drużyn złożonych z dwóch osób. Pomysłodawczynią konkursu była Renata Kosmala, nauczycielka języka angielskiego i jeden z koordynatorów programu Erasmus w szkole.
- Konkurs jest jednym z elementów rozpowszechniania projektu, który w naszej szkole funkcjonuje od kilku lat. Projekt ten nazywa się Akredytacja i w jego ramach nasi nauczyciele i uczniowie przebywali na stażu w Rumunii – mówi powiedziała.
- Dziś uczniowie prezentują to, czego się tam nauczyli. Kuchnia rumuńska jest u nas właściwie nieznana, więc chcieliśmy ją troszkę rozpowszechnić. Młodzi ludzie, którzy byli na stażu dobrali sobie partnera z tej samej lub innej klasy i sami zdecydowali, jakie danie zaprezentują jury. Dodam tylko, że Akredytacja będzie trwać do 2027 roku, więc przed nami poznawanie kuchni innych krajów, jak chociażby Węgier – dodała Renata Kosmala.
Zwyciężyło danie składające się z gulaszu z polędwiczki wieprzowej w miseczce chleba.
Poziom konkursu ocenił Tomasz Soczumski, szef kuchni w „Żółtym Słoniu” w Kielcach. - Przede wszystkim cieszę się, że młodzież tak licznie bierze udział w takich konkursach. Poziom był dość wyrównany, choć na prowadzenie wybiły się trzy dania. Najważniejszy oczywiście był smak, choć na podanie również zwracaliśmy uwagę. Danie musiało być związane z tematem, dobrze doprawione i aromatyczne, bo taka jest kuchnia rumuńska – powiedział później.
Zobacz zdjęcia:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?