MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Doskonały makaron z cukinią po włosku. Kremowy sos z dodatkiem sera smakuje bajecznie. Wypróbuj przepis na pyszne spaghetti z cukinią

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Makaron z cukinią w bajecznym, kremowym sosie to pomysł na prosty obiad bez mięsa. Wystarczą trzy składniki, żeby zaniemówić z wrażenia, tak smaczne jest to danie. Spaghetti alla Nerano zrobisz w nieco ponad kwadrans i w ogóle się przy nim nie napracujesz. Wypróbuj przepis na prosty i pyszny letni obiad z cukinią.

W skrócie:

Spaghetti alla Nerano to nic innego, jak makaron z cukinią. Można dodać – wyśmienity makaron z cukinią, jak to zwykle bywa w przypadku włoskich dań. Jak to się dzieje, że Włosi tworzą swoje pasty z trzech lub czterech składników, a efekt jest fenomenalny? Chodzi właśnie o tę prostotę oraz o jakość produktów. Nie inaczej jest w przypadku pasta alla Nerano, w którym główne role gra cukinia oraz ser Provolone del Monaco. Według legendy danie stworzyła Maria Grazia, właścicielka tawerny w miejscowości Nerano, leżącej na przepięknym wybrzeżu Amalfitańskim.

Makaron z cukinią to pomysł na lekki obiad bez mięsa
Makaron z cukinią to pomysł na lekki obiad bez mięsa Karolina Głogowska

W Polsce niestety nie mamy tak łatwego dostępu, jak Włosi, do wybornego sera Provolne del Monaco. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zjeść doskonałego spaghetti z cukinią na sposób włoski. Jeśli nie znajdziesz Provolone, dodaj po prostu więcej parmezanu lub innego twardego sera. Nie będzie to już oryginalne spaghetti alla Nerano, ale wciąż przepyszny makaron z cukinią i serem. W tym daniu stosujemy też prosty, włoski trik. Na patelni należy mocno rozgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek, a potem go wyjąć. Nie dodajemy go do makaronu, chodzi tylko o to, żeby oliwa nabrała czosnkowego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, jakie to pyszne.

Spaghetti alla Nerano – przepis na pyszny makaron z cukinią

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g spaghetti,

  • 1 średnia cukinia,

  • 100 g sera Provolone del Monaco,

  • 50 g parmezanu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić prosty makaron z cukinią i serem?

  1. Makaron ugotowałam al dente.

  2. Na patelni rozgrzałam oliwę.

  3. Pokroiłam czosnek w plasterki, wrzuciłam go na patelnię, podsmażyłam i wyjęłam. Oliwa powinna nabrać czosnkowego smaku.

  4. Cukinię pokroiłam w cienkie plasterki. Możesz też zetrzeć ją na mandolinie.

  5. Wrzuciłam cukinię na mocno rozgrzaną czosnkową oliwę i podsmażyłam aż się zrumieniła.

  6. Odcedziłam makaron i dodałam do cukinii. Dolałam też 3 łyżki wody z gotowania makaronu.

  7. Do makaronu starłam oba rodzaje sera. Całość wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Doskonały makaron z cukinią po włosku. Kremowy sos z dodatkiem sera smakuje bajecznie. Wypróbuj przepis na pyszne spaghetti z cukinią - Strona Kuchni

Wróć na konskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto