Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Dorsz smażonyPoleca Ilona Wojcieszenko z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 1 kg dorszy 4 dkg mąki 2 jajka 10 dkg bułki tartej tłuszcz do smażenia sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie Dorsze myjemy, patroszymy i kroimy w dzwonka. Skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Pocięte kawałki obtaczamy najpierw w mące, a potem w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. W ten sam sposób możemy przyrządzić także inne ryby. Zamiast dzwonków użyć można filetów. Usmażone ryby podać możemy bez dodatków lub w formie dania, np. z surówką i frytkami. Możemy także dodać sos, np. kurkowy. Kilka rad. Przed smażeniem ryby należy skropić sokiem z cytryny (zwłaszcza te morskie) i odstawić je pod przykryciem na około 15 minut. Dzięki temu w czasie smażenia nie będą się rozpadać, a mięso będzie bielsze i smaczniejsze. Ryby zawsze należy smażyć na patelni bez przykrycia, na średnim ogniu, mocno rozgrzanym tłuszczu (2-3 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego), po 2-3 minuty z każdej strony (grubsze kawałki po 5-6 minut), dzięki czemu na smażonej rybie szybko powstanie chrupka skórka, która zatrzyma w niej soki.