Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Pierśnik z kurczaka nadziewany brzoskwiniami Poleca Stefania Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisewie Składniki: pierśnik z kurczaka brzoskwinie z puszki, ewentualnie ananasy lub pieczarki bulion drobiowy 5 żółtek pomarańcze i morele do dekoracji cukier waniliowy sok z cytryny sól i pieprz Wykonanie: Pierśnik z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na dobę, aby się zamarynował. Następnego dnia przystępujemy do faszerowania mięsa owocami. W tym celu nożem nacinamy pierśnik, tak by powstała kieszonka. Można to zrobić z boku, wówczas powstanie szeroki otwór, albo z góry, jak bułkę do hot doga. Do utworzonej kieszonki wkładamy brzoskwinie. Możemy zastąpić je ananasem lub pieczarkami. Gotowe danie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez godzinę. Następnie przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy pięć żółtek i hartujemy je, dolewając odrobinę gorącego rosołu. Tak przygotowane żółtka wlewamy do reszty rosołu, intensywnie mieszając. Dodajemy do tego wyciśnięty sok z cytryny i cukier waniliowy. Gotowe danie możemy udekorować pomarańczami i morelami.