Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczupak faszerowany
Poleca Gabriela Fryauf z Koła Gospodyń...
fot. Bartosz Cirocki

Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]

Szczupak faszerowanyPoleca Gabriela Fryauf z Koła Gospodyń Wiejskich w ŁapinieSkładniki świeży szczupak bułka jajko cebula sól pieprz majeranek Wykonanie Szczupaka w całości czyścimy z łusek, potem oddzielamy jego tuszkę od głowy i skóry. Musimy zrobić to delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry ryby. Tuszkę filetujemy i mielimy razem z cebulą oraz bułką - ta musi być wcześniej namoczona, a potem odciśnięta z wody. Do całości dodajemy przyprawy według smaku i jajko, a następnie wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę nakładamy do skóry szczupaka. Starannie formujemy przy tym naturalny kształt ryby. Nafaszerowanego szczupaka owijamy w gazę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odwijamy rybę z gazy i czekamy, aż wystygnie, następnie kroimy ją na kawałki. Wszystkie układamy na półmisku i przystrajamy według uznania. Można np. włożyć kawałki cytryny między porcje, co pozwoli oddzielić kawałki od siebie i ułatwi częstowanie się nimi. Rybę najlepiej podawać polaną galaretą.

Zobacz również

Włamywacze ukradli sprzęt strażakom! Ogromne straty

NOWE
Włamywacze ukradli sprzęt strażakom! Ogromne straty

Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

NOWE
Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

Polecamy

Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

NOWE
Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły