Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roladki z flądry w galarecie
Poleca Beata Szornak z Koła...
fot. Roman Kościelniak

Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]

Roladki z flądry w galareciePoleca Beata Szornak z Koła Gospodyń Wiejskich w MechowieSkładniki 2 filety z flądry 1 pęczek koperku sok z 1 cytryny 3 łyżki octu sól, pieprz i cukier do smaku 2 łyżki ziarenek smaku, 3 szklanki wody 4 łyżki żelatyny marchew, kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Filety z flądry przekrajamy na pół. Wszystkie kawałki nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdym kawałku ryby układamy drobno pokrojony koperek. Filety zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. W garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy obraną marchewkę i seler. Dodajemy liść laurowy, ziarenka smaku i ziele angielskie. Do wrzątku wkładamy roladki z flądry i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę z garnka i studzimy ją. Do wywaru dodajemy żelatynę, wszystko intensywnie mieszamy. Następnie przecedzamy i doprawiamy. Gdy wywar będzie chłodny, mieszamy go z octem. Roladki wykładamy na półmisku, dekorujemy i zalewamy galaretą. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Zobacz również

Rocznik maturzystów 2024 już zapisał się w historii malborskiej "Sienkiewiczówki"

Rocznik maturzystów 2024 już zapisał się w historii malborskiej "Sienkiewiczówki"

Sokół & Hagric Mogilno udanie rozpoczął walkę o awans do Tauron Ligi

Sokół & Hagric Mogilno udanie rozpoczął walkę o awans do Tauron Ligi

Polecamy

Uczniowie klas policyjnych ZSO nr 2 w Kartuzach, odebrali świadectwa

Uczniowie klas policyjnych ZSO nr 2 w Kartuzach, odebrali świadectwa

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy