Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Szynka z kością w cieście Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Marzęcinie Składniki: 5 kg szynki wieprzowej z kością czosnek pieprz i sól liście laurowe ciasto pierogowe (mąka, woda, olej, szczypta soli) Wykonanie: Pięć kilogramów szynki wieprzowej z kością nacieramy solą i pieprzem. Następnie szpikujemy ją czosnkiem i obkładamy liśćmi laurowymi. Mięso pozostawiamy na kilka godzin, aż przejdzie przyprawami. Teraz możemy zrobić ciasto pierogowe, którym później obłożymy szynkę. Przesiewamy mąkę na stolnicy, robimy kopczyk, wsypujemy odrobinę soli i stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Kiedy ciasto będzie gotowe, możemy z powrotem zająć się szynką. Szynkę układamy na blasze do pieczenia. Szczelnie obkładamy ją ciastem pierogowym i pieczemy pięć godzin w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni Celsjusza, najlepiej w piecu chlebowym).