Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Rodzinny sernik z makiem Poleca Joanna Choma z Koła Gospodyń Wiejskich w Rekowie Składniki Ciasto: 1 margaryna 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 1 jajko 0,5 kostki margaryny Masa białkowa: 5 białek 1 szkl. cukru 1 szkl. maku, 100 g wiórków kokosowych Wykonanie Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki należy starannie wymieszać, zagnieść i wyłożyć na blachę. Do masy twarogowej także wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotować masę białkową, należy ubić białka na sztywną masę, dodać szklankę cukru i wymieszać. Następnie dodać mak i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę białkową wyłożyć na masę serową, a blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.