Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Piernik bożonarodzeniowyPolecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach WielkichSkładniki 25 dag miodu 1 kostka margaryny 2 łyżki sody 1 szklanka cukru pudru 1 przyprawa do piernika 60 dag mąki 3 jaja olejek rumowy Wykonanie Cukier puder rozcieramy z żółtkami. Miód rozpuszczamy z margaryną i przyprawą do piernika. Dodajemy mąkę z białkiem (białko ubite), sodę, olejek rumowy. Wyrobione ciasto zostawiamy na 10 godzin do leżakowania. Po około 10 godzinach dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy takie trzy placki w temperaturze 170-180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 2 tygodnie, a nawet do miesiąca - do czasu skruszenia. Później będziemy przekładać warstwy piernika przygotowaną masą. Na masę do przełożenia piernika potrzebujemy: 1 szklanka zsiadłego mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru Margarynę z cukrem ucieramy i do utartego kremu dodajemy po 1 łyżeczce zsiadłego mleka. Następnie przekładamy masą warstwy piernika.