Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Sernik z rosą Poleca Teresa Bork z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szkl. cukru 150 g margaryny jajko żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa twarogowa: 1 kg twarogu 6 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe aromat do ciast - waniliowy 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu Wykonanie: Zagniatamy ciasto sporządzone z wymienionych składników. Wylepiamy nim dno i boki tortownicy lub formy. Warstwa ciasta powinna mieć około 2 cm grubości. Następnie ser, 4 żółtka i 2 jajka miksujemy. W trakcie tej czynności dodajemy olej, cukier i na przemian mleko, budyń oraz kilka kropli aromatu. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut. Z 4 białek ubijamy pianę, do-dając cukier puder oraz ocet. Rozkładamy ją na serniku i zapiekamy jeszcze 15 minut.