Świętokrzyskie to królestwo ziemniaków, zup i pomysłowych gospodyń [przepis]

MiPZaktualizowano 
Dariusz Gdesz/Polska Press Grupa
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni z okolic Gór Świętokrzyskich. Tradycyjnie prawie bezmięsnej i bardzo pomysłowej.

**

Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon [konkurs NaM]

**

Region z najstarszymi górami w Polsce należał zawsze do uboższych części kraju. Nie ma tu również tak żyznej gleby jak na wschodzie. Mieszkańcy świętokrzyskiego od zawsze stawiali na ziemniaki. O ile zwykle wskazuje się Wielkopolskę, jako obszar, gdzie na stołach królowały potrawy z kartofli, to trzeba pamiętać, że tam chłopi byli zmuszani przez Prusaków do ich sadzenia.

W okolicy Kielc rolnicy uprawiali je natomiast z własnej woli. Stąd sporo lokalnych ziemniaczanych potraw, jak np: gołąbki z tartych ziemniaków, kugiel, zmiocarz czy kućmok (rodzaje zapiekanek), placki ziemniaczane, kopytka lub proste ziemniaki z zsiadłym mlekiem.

- Na chłopskich stołach mięso pojawiało się rzadko, dlatego gospodynie wymyślały przeróżne dania głównie z ziemniaków i z tego, co udało uzbierać się w licznych świętokrzyskich lasach – tłumaczyDanuta Ramiączek, przewodniczka świętokrzyska. - Sporo jest więc potraw z grzybami czy jagodami. Potrawy te są może proste, ale ich wykonanie jest czasochłonne.

Charakterystyczna dla województwa świętokrzyskiego jest zalewajka. To zupa na zakwasie z wody, mąki i kawałka chleba. Zakwas służył do zalania gotujących się ziemniaków z dodatkiem innych warzyw, często dorzucano do zalewajki grzyby lub kawałki boczku czy kiełbasy.Inną popularną w regionie zupą jest zarzucajka, która różni się od zalewajki tym, że gotujące się ziemniaki i warzywa, ewentualnie z dodatkiem wieprzowiny, zarzuca sie kwaszoną kapustą.

- Zupy są bardzo popularne w kuchni świętokrzyskiej - zaznacza Agnieszka Długosz, pochodząca z Końskich autorka bloga wolnakuchnia.pl - Zwyczaj spożywania rano ciepłego posiłku był tu szeroko znany i właśnie zupy najczęściej znajdowały się w porannym menu. Zalewajka ma mnóstwo wariacji, a gospodynie wrzucały do niej różne produkty. Chodziło o to, by była rozgrzewająca i kaloryczna.

Poza ziemniakami fundamentem kuchni z regionu są kwaszonki. Króluje tu kapusta oraz ogórki, ale kiszono również czerwone buraki. Są podstawą chociażby czerwonego barszczu, jadanego nie tylko w wigilijny wieczór. Sok z takich buraków pito na przednówku, by uzupełniać witaminy.

Jeśli chodzi o desery, to w świętokrzyskim chętnie wykorzystuje się do ich przygotowania truskawki oraz dynie. Te ostatnie nazywane są tu baniami, stąd placki z nich czy muffiny przyjęły nazwę baniocków.

Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

Przepis na zalewajkę świętokrzyską (za blogiem Wolna Kuchnia)

Składniki (porcje dla na sześciu osób)
1 kg ziemniaków
1/2 litra żuru na zakwasie
boczek wędzony lub kiełbasa
3 cebule
3 suszone leśne grzybki
mała główka czosnku
4 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
sól, pieprz
śmietana (niekoniecznie)

Przyrządzenie:
Ziemniaki, cebulę, boczek (lub kiełbasę) obieramy i kroimy w niedużą kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pokorojone ziemniaki, cebulę, boczek (lub kiełbasę), doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, sola i pieprzem. Gdy ziemniaki będą półtwarde, zalewamy zupę żurem na zakwasie, dodajemy starte na tarce suszone grzyby i zmiażdżony czosnek. Mieszamy i chwilę gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem zupę dekorujemy śmietaną.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3