Nie odeszły jeszcze w przeszłość czasy, gdy Wigilia była prosta, skromna, niewyszukana, zawsze postna, zaś święta - bogate, zwłaszcza w drób i mięsiwa, ciasta i przysmaki. Na święto podawano pieczone kaczki z jabłkami, gęsinę z czerwoną kapustą, pieczenie wieprzowe, własnoręcznie wędzone kiełbasy, kompoty z gruszek, jabłek czy dyni. Skarbnicą najdawniejszych przepisów są pomorskie wsie. Swoimi wypróbowanymi przepisami dzielą się panie z kół gospodyń wiejskich z Pomorza. Przedstawiamy wypróbowane przepisy na najlepsze potrawy mięsne.


Przepisy kulinarne

Komentarze (8)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

xz (gość)

specjalność KGW z Bronisławowa spalona gęś na pokazie w sadlinkach HA HA a jak mają być to potrawy tradycyjne naszych dziadków i babci to po co te pomarańcze winogrona i inne rzeczy których oni nie stosowali gdzie tu tradycja

? (gość)

Co to q- rwa jest za forum ?
Regulamin bez zasad,brak stałego nicka , Prostactwo triumfuje
przepisy do góry d.o.o.p.y ,wszystko spalone < a d.o.o.p.a rośnie

Zuza Jagoda (gość)

proszę zobaczyć Wigilię u naszych włodarzy ? tam niema kaszanki czy zupy ale dzięki naszemu przyzwoleniu bo my im płacimy pesje ,a ze oni nas tak traktują , z jednej strony brak kontroli ? kto kontroluje ? naszą nie poinformowaną burmistrz miasta rumi ? oni wydają pieniądze ale nie swoje ?