Nie odeszły jeszcze w przeszłość czasy, gdy Wigilia była prosta, skromna, niewyszukana, zawsze postna, zaś święta - bogate, zwłaszcza w drób i mięsiwa, ciasta i przysmaki. Na święto podawano pieczone kaczki z jabłkami, gęsinę z czerwoną kapustą, pieczenie wieprzowe, własnoręcznie wędzone kiełbasy, kompoty z gruszek, jabłek czy dyni. Skarbnicą najdawniejszych przepisów są pomorskie wsie. Swoimi wypróbowanymi przepisami dzielą się panie z kół gospodyń wiejskich z Pomorza. Przedstawiamy wypróbowane przepisy na najlepsze potrawy mięsne.
Przepisy kulinarne
Komentarze (8)
xz (gość)
specjalność KGW z Bronisławowa spalona gęś na pokazie w sadlinkach HA HA a jak mają być to potrawy tradycyjne naszych dziadków i babci to po co te pomarańcze winogrona i inne rzeczy których oni nie stosowali gdzie tu tradycja
twilight dash (gość) (ciekawy)
Bo o jedzeniu piszemy z szacunkiem!
ciekawy (gość)
Dlaczego udka i Faszerowane z duzej litery ???
ciekawy (gość)
4 zdjecie. Co tam robi surowe jablko ?
? (gość)
Co to q- rwa jest za forum ?
Regulamin bez zasad,brak stałego nicka , Prostactwo triumfuje
przepisy do góry d.o.o.p.y ,wszystko spalone < a d.o.o.p.a rośnie
Stefan (gość) (Shah Rukh Khan)
żryj mięcho szczurze, kto ci broni?
Zuza Jagoda (gość)
proszę zobaczyć Wigilię u naszych włodarzy ? tam niema kaszanki czy zupy ale dzięki naszemu przyzwoleniu bo my im płacimy pesje ,a ze oni nas tak traktują , z jednej strony brak kontroli ? kto kontroluje ? naszą nie poinformowaną burmistrz miasta rumi ? oni wydają pieniądze ale nie swoje ?
Shah Rukh Khan (gość)
Postna wigilia to jakiś zabobon nieznany w innych częściach Europy.