Początki tego przysmaku, któremu większość z nas nie potrafi się oprzeć, sięgają kilku wieków przed naszą erą. Napój z przefermentowanych, uprażonych, a następnie roztartych na proszek ziaren kakaowca znany był już Olmekom, twórcom pierwszej cywilizacji na terenie dzisiejszego Meksyku.

Więcej o historii czekolady przeczytacie TUTAJ

Gastronomia

Komentarze (2)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Nati (gość)

lacznie dzis z okazji swieta czekolady pojawilo sie na stronie okolo 50zdjec w 2róznych artykulach. wszystkie z jednego miejsca - jakby w krakowie malo bylo innych, w niektorych przypadkach lepszych tego typu sklepow. mount blanc, pijalnia E.Wedel, Karmello, Chocolate Company... oznaczajcie może że artykuł sponsorowany. Otworzyło się wielkie na dwa piętra w samym centrum i niby manufaktura, a połowa produktów zwożona i już wielce trendy miejsce, a skończy jak Starbucks. Pozatym widzę tam samych pracujących studenckiaków dorabiających do kieszonkowego lub stypendium a nie wykwalifikowanych chocolatier! i to ma być firma z tradycją od 2009roku. Litości. 3 lata i już tradycja? Pf